De beste 5 soldeerpennen

Als je twee metalen delen hebt die van elkaar losgekomen zijn, dan is het de bedoeling dat deze weer aan elkaar vastgezet moeten worden. In sommige gevallen kun je dit doen door de twee delen aan elkaar vast te solderen met een soldeer pen. Wat zou je allemaal moeten weten over het gebruiken van een soldeerpen?

Wat is een soldeerpen?

Een soldeerpen is een handgereedschap met een metalen punt die als hij goed verhit is soldeertin warm kan maken totdat het soldeertin vloeibaar wordt. Deze handeling heet solderen. Bij solderen wordt de punt van de soldeerbout opgewarmd tot ongeveer 450 graden.

Waar wordt een soldeerbout voor gebruikt?

Een soldeerbout kun je gebruiken om materialen te solderen. Bij het solderen worden er twee metalen delen aan elkaar verbonden. Dit wordt gedaan door middel van een door warmte gesmolten metaalsoort. De twee metalen moeten tegen elkaar aangehouden worden op de manier zoals ze aan elkaar vastgemaakt moeten worden.

Wanneer deze twee delen zijn verwarmd kan het soldeertin worden toegevoegd. Het soldeertin zal ervoor zorgen dat de twee metalen delen aan elkaar vast komen te zitten. Deze soldeertin wordt met behulp van de soldeerpen gesmolten en de twee delen worden aan elkaar vastgezet. Het soldeertin zal binnen de kortste tijd weer hard worden waardoor de delen niet meer los van elkaar zullen komen.

Wat zijn de voordelen van een elektrische soldeerbout?

Een elektrische soldeerbout heeft verschillende voordelen. Je maakt geen gebruik van een brandbaar gas, iets dat je bij het lassen van metalen wel doet. Hierdoor loop je minder het risico dat er brand uit zou kunnen breken. Toch moet je met een elektrische soldeerbout ook heel voorzichtig omspringen.

Een soldeerpen wordt hoe dan ook heel erg heet. Dit doordat de punt van de soldeerpen door de elektriciteit verwarmd wordt. De soldeerpen is voorzien van een ingebouwde thermostaat. Deze zorgt ervoor dat de soldeerpen altijd op de juiste temperatuur zal blijven om het soldeertin te kunnen smelten.

Hoe kun je je soldeerpen beschermen tegen roesten?

De punt van een soldeerpen is gemaakt van koper. Koper is een stof die als voordeel heeft dat deze warmte goed op kan nemen. Het nadeel van koper is dat het heel makkelijk kan gaan roesten. Bij het solderen is het roestende effect helemaal niet iets dat je graag zou willen zien.

Daarom is het koper dat gebruikt wordt in de soldeerbout voorzien van een heel dun laagje tin. Dit vertinnen wordt met behulp van warmte gedaan. Hiermee wordt de soldeerpen op de juiste temperatuur gebracht. Met deze temperatuur kan het tin gesmolten worden en ben je aan het solderen.

Waar kun je een soldeerpen kopen?

Een soldeerpen kun je over het algemeen alleen in bouwmarkten of kleine bouw winkels kopen. Er zijn verschillende soorten apparaten waar je mee kunt solderen. Laat je daarom goed adviseren over welk soldeerapparaat het beste past bij de klus die je gedaan wil hebben. Een medewerker van een bouwmarkt zal je daar alles over kunnen vertellen en je helpen de beste keuze te maken.

De beste 5 soldeerpennen van 2022

1

Luxe Houtbrander set

Beste soldeerpen
9.3Expert Score
Doet wat belooft kan heel goed gravuren op hout

Handige opzetstukken om te schrijven en branden. De houtbrander is ook geschikt voor kleine soldeer klusjes. De brander komt met standaard.

Goede punt(en)
 • Met standaard
 • Mooie kleur
 • Makkelijk te gebruiken
2

Houtbrander set 9-delig

Woodburning soldeerpen
8.8Expert Score
Doet precies wat t moet doen! Twijfel niet.

Deze soldeerpen is niet alleen handig om te solderen. Met de soldeerpen schrijf, teken, en brand je hout, kurk en leer. Bij de set komt een 150 cm lange snoer.

Goede punt(en)
 • Multifunctioneel
 • Inclusief standaard
 • Lang snoer
3

Mini gas soldeerpen

8.1Expert Score
Pluspunt van dit artikel: goede kwaliteit

Eenvoudig materialen solderen in een handomdraai? Met de min soldeerpen lukt dit. De pen werkt op butaangas.

Goede punt(en)
 • Eenvoudig
 • Max 1300 graden
 • Compact
4

KEMPER Soldeerpen

7.4Expert Score
De soldeerpen gaat lekker lang mee.

De soldeerpen is hervulbaar. De pen is ideaal voor het vertinnen en hardsolderen. Gaat wel 40 minuten mee.

Goede punt(en)
 • Hervulbaar
 • Gaat lang mee
 • Precisie
5

Soldeerbout 80 Watt

6.6Expert Score
Makkelijk in gebruik!

Deze licht gewicht soldeerpen heeft een vermogen van 220 volt. Bij de soldeerpen komt een ondersteunende stand. De bout is uitgerust met 2 punten.

Goede punt(en)
 • Sterk vermogen
 • Licht gewicht
 • Compact

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart