De 5 beste metaalvijlen 2022

Als je metaal wil bewerken en er blijft een scherp randje over, dan is het raadzaam om dat randje even weg te vijlen met een metaalvijl. Ook als je de vorm net even aan wil passen zou je gebruik kunnen maken van een metaalvijl. Wat is een metaalvijl precies en welke vijl gebruik je waarvoor?

Wat is een metaalvijl?

Een metaalvijl is een soort handgereedschap. Met dit gereedschap ben je in staat om een werkstuk vorm te geven of glad te vijlen. Een metaalvijl wordt het meest gebruikt door een metaalbewerker of door timmerlieden.

Waar kun je een metaalvijl voor gebruiken?

Een metaalvijl kun je gebruiken om verschillende soorten metaal mee glad te maken of in vorm te brengen. Een vijl kan je helpen om een werkstuk bij te werken, of in de juiste gewenste vorm te krijgen. Metaal vijlen kun je niet doen met een houtvijl. Je moet er wel echt een metaalvijl voor hebben.

Hoe werkt een vijl?

Het blad van een vijl heeft twee kanten. De ene kant heeft grove tandjes en de andere kant heeft groeven. Dat gedeelte van de vijl wordt ook wel de klap genoemd. Bij het vijlen zullen de tandjes in het materiaal bijten, waardoor er kleine stukjes materiaal vanaf zullen springen.

Je moet er wel op letten dat het staal van de vijl sterker is dan het materiaal dat je wil gaan vijlen. Daarom zijn er ook allemaal verschillende vijlen te vinden die je voor verschillende materialen kunt gebruiken. Laat je daarom goed informeren over welke vijl je het best zou kunnen gebruiken bij het vijlen van metaal.

Welke vijl kun je voor metaal gebruiken?

Welke vijl je nodig hebt voor het bewerken van het metaal hangt er helemaal vanaf welk soort metaal dat dan is. Voor de zachtere metalen heb je een ander soort vijl nodig dan bij de meer harde metalen. Je moet er altijd goed op letten dat je de juiste vijl gebruikt. Of ben je op zoek naar een koudrookgenerator?

Bij het vijlen van metalen kunnen metaalsplinters vrijkomen. Daarom is het belangrijk dat je bij het vijlen van metalen altijd een veiligheidsbril op hebt. Zo voorkom je dat je de rondslingerende metaalsplinters per ongeluk in je oog zou kunnen krijgen.

De zoete vijl die een fijne structuur heeft gebruik je voor het fijne werk en voor de hardere metalen. De halfzoete vijl is een meer allround vijl waar je de meeste werkzaamheden wel mee zou kunnen doen. De bastaardvijl is de meest groffe vijl. Dit had je aan de naam al een beetje kunnen herkennen.

De bastaardvijl wordt over het algemeen gebruikt om bij zachte materialen in een keer grotere.

Waar kun je een metaalvijl het best kopen?

Een metaalvijl kun je het best kopen bij een bouwmarkt. Zorg er wel voor dat je heel goed weet voor welk materiaal en welke werkzaamheden je de metaalvijl wil gebruiken. Op die manier kan de medewerker van de bouwmarkt je heel snel helpen de juiste vijlen te pakken voor het bewerken van het metaal.

De beste 5 metaalvijlen van 2022

1

TOPEX Metaalvijl

Beste metaalvijl
9.1Expert Score
Hoge kwaliteit, dat is wat ik er goed aan vind.

Deze handige metaalvijl is perfect om staal te vijlen. De vijl heeft een bladlengte van 200 mm. De metaalvijl is van het merk TOPEX.

Goede punt(en)
 • Vierkant
 • Veel grip
 • Goed merk
2

Neo Tools Metaalvijl

Neo tool metaalvijl
8.7Expert Score
Dit zijn vijlen van hoge kwaliteit, ligt erg fijn in de hand

De metaalvijl ligt lekker in de hand. Het handvat is gemaakt van kunstof. De lengte van het blad is 200 mm.

Goede punt(en)
 • Veel grip
 • Perfect voor metaal
 • Gecoat
3

Metaalvijlen Set 5-Delig

foto van een Metaalvijlen Set 5-Delig
7.8Expert Score
Uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding. 

De perfecte zet voor bij u in de gereedschapswagen. De set is 5 delig. Komt in een handige box.

Goede punt(en)
 • 5 delig
 • Goedkoop
 • Staal
4

TOPEX Metaalvijl

foto van een TOPEX Metaalvijl
7.5Expert Score
Handige set en goede kwaliteit

Handige metaalvijl voor het vijlen van metaal. Handvat is gemaakt van hoogwaardig kunstof. Hierdoor heb je de juist grip.

Goede punt(en)
 • Kunstof handvat
 • Licht gewicht
 • Rond
5

NEO Metaalvijl

foto van een NEO Metaalvijl
6.6Expert Score
Schoonpa was er erg blij mee.

Metaalvijl van het merk NEO. De grofte van de vijl is 2. De metaalvijl is gecoat.

Goede punt(en)
 • Staal
 • Gecoat
 • Makkelijk te gebruiken

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart