Kun je koorts meten zonder thermometer?

Wij kregen via de mail een specifieke vraag binnen. Kan je koorts meten zonder thermometer? Als het lichaam een verhoging of koorts aan geeft dan betekent het dat er iets aan de hand is. Eigenlijk wil koorts zeggen dat de lichaamstemperatuur boven de 37.8 graden zit. Er kan iets onschuldigs aan de hand zijn maar er kan ook wat ernstiger zijn waardoor de temperatuur omhooggaat. De meest betrouwbare manier om de lichaamstemperatuur te meten is een thermometer. Wanneer je deze niet in huis hebt wil je natuurlijk antwoord op de vraag:

Kun je koorts meten zonder thermometer? Dat kan zeker!

Gelukkig is het gewoon mogelijk om koorts te meten zonder thermometer, echt is dit niet net zo nauwkeurig als wanneer je bijvoorbeeld gewoon een oor thermometer gebruikt. Maar als je deze niet in huis hebt is het wel fijn om te weten dat je in ieder geval een indicatie kan maken op verschillende andere manieren.

Voel of het voorhoofd en de nek warmer aanvoelen

Dit is de meest eenvoudige manier om koorts te checken. Je kunt dit het beste doen door de rug van je hand te gebruiken of eventueel met je lippen. Hou er rekening mee dat het ook warmer kan aanvoelen na beweging of door een te hoge kamertemperatuur.

Check of de persoon futloos is

Koorts gaat vaak samen met hele erge vermoeidheid. Dit uit zich dan ook in langzame bewegingen en langzaam praten.

Controleer de urine

Iemand die koorts heeft kan heel makkelijk uitdrogen. Vraag of de persoon last heeft van een droge mond, veel dorst heeft. Aan de urine kun je zien of de persoon uitgedroogd is. Wanneer de urine een felgele kleur heeft kan dit duiden op koorts.

Misselijkheid

Als iemand aangeeft misselijk te zijn en dit heeft in combinatie met bijvoorbeeld griep kan dit ook duiden op koorts. Wanneer de persoon geen eten of drinken binnen kan houden is dit wel zorgwekkend, beter wordt er dan direct contact gezocht met de huisarts.

Trillen en zweten

Wanneer de lichaamstemperatuur aan het schommelen is kan een persoon het koud krijgen maar ook weer warm, deze schommelingen kunnen duiden op koorts.

Wanneer moet je actie ondernemen?

Het is erg belangrijk dat bij de volgende symptomen er contact wordt op genomen met de huisarts:

 • Overgeven
 • Stijve nek
 • Ademhalingsproblemen
 • Extreme vermoeidheid
 • Kinderen jonger dan 2 jaar

Hoe kun je thuis koorts behandelen?

Koorts is een manier van het lichaam om zichzelf te herstellen. In de meeste gevallen trekt dit na ongeveer een dag weer weg. Om het lichaam een beetje te helpen kun je de volgende dingen doen:

 • Heel veel drinken, water thee of bouillon
 • Voldoende rust nemen
 • Koortsverlagend medicijn toedienen, bijvoorbeeld ibuprofen of aspirine

Je weet nu dat je koorts kunt meten zonder thermometer.

Tips bij koorts

 • Het is erg belangrijk dat wanneer koorts langer dan een paar dagen aanhoudt er contact wordt opgenomen met de huisarts of medische zorg.
 • Ook is het belangrijk om een betrouwbare manier te zoeken om de lichaamstemperatuur te meten. Bijvoorbeeld een voorhoofdthermometer kan uitkomst bieden.
 • Wanneer een kindje jonger dan twee à drie maanden is en koorts boven de 37.8 graden is dan doe je er goed aan contact te zoeken met de huisarts of medische zorg.

Bij bijvoorbeeld een tijdelijk griepje is het niet direct noodzakelijk de lichaamstemperatuur te meten met een thermometer, zorg voor voldoende vocht en rust. Wanneer symptomen langer aanhouden is het belangrijk contact op te nemen met de huisarts.

Digitale thermometer

Wil je een digitale thermometer aanschaffen? Dan raden wij de volgende meter van Braun sterk aan. Deze oor thermometer werkt namelijk snel en maakt daarnaast onderscheid tussen baby’s/peuters/volwassenen. Daarmee geef je van te voren aan hoe oud de gebruiker is en krijg je een betrouwbaarder meetresultaat.

Braun IRT 6520 ThermoScan digitale thermometer

Beste koorts thermometer
Expert Score
Hoogwaardige digitale thermometer

Deze digitale thermometer van Braun meet snel de temperatuur en geeft het resultaat duidelijk aan. Hij is handig in gebruik en daarbij ook accuraat. Daarbij is deze meter ook ideaal te gebruiken bij baby’s en peuters.

Goede punt(en)
 • Meet heel snel
 • Consistent betrouwbare resultaten
 • Gebruiksvriendelijk en makkelijk af te lezen resultaten
 • Geeft ook via kleur het resultaat aan

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart