Waarvoor gebruik je een houtboor?

Waarvoor gebruik je een houtboor

Als je iets moet boren, dan is het wel fijn om te weten welke boor je precies moet gebruiken. Anders ben je dadelijk met de verkeerde boor in iets aan het boren en dan ben je een stuk verder van huis. Op deze website vertellen we je alles over de verschillende boren die er zijn, want er zijn nogal veel verschillende boren, en op basis van alle artikelen weet jij dan als het goed is precies welke boor je moet gebruiken.

In dit artikel gaan we graag dieper in op de houtboor, want de naam doet misschien vermoeden voor welk materiaal je deze boor moet gebruiken, maar we vertellen je ook dingen over de houtboor die je nog totaal niet wist.

Wat is een houtboor?

Want het is namelijk niet zo dat iedere houtboor voor hetzelfde hout gebruikt kan worden. Er zijn ongeveer vijf houtboren, de meesten van deze houtboren beschrijven we ook in losse artikelen over deze houtboren, maar toch lichten we deze verschillende soorten houtboren graag uit in dit artikel over de houtboor in het algemeen.

Zo is er de slangenboor, die bedoeld is voor het boren van diepe gaten in voornamelijk dikke balken. Dan heb je een forstnerboor, die moet je gebruiken als je iets wilt boren met een vlakke bodem. Hiermee kun je, als het om een vlakke bodem gaat, ondiepe en ronde gaten boren. Verder zijn er nog andere boren.

Diep gat

Zo heb je de speedboor, waarmee je snel een behoorlijk diep gat kunt boren. Deze boor lijkt dus op de slangenboor, maar deze boor heeft een andere mechaniek en met deze boor kun je dus nog sneller een diep gat boren dan met de slangenboor.

Er bestaat ook nog een houten verzinkboor. Hiermee kun je een eerder gemaakt boorgat bewerken. Als het gat bijvoorbeeld dieper of breder moet zijn. Hiervoor is de verzinkboor erg geschikt. Als laatste bestaat ook nog de gatenzaag die voor hout is bedoeld. Maar hier is het materiaal anders, namelijk dun plaatmateriaal. De gatenzaag is bedoeld om in dit soort plaatmateriaal grote gaten te boren.

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart