De beste 5 spanklemmen

Als je ergens mee bezig bent en je bent iets leuks aan het maken, dan kan het weleens voorkomen dat je bepaalde onderdelen aan elkaar vast moet lijmen. Als je de onderdelen goed wil lijmen dan is het verstandig om de lijm onder hoge druk te laten drogen. Dit is met de handen niet te doen. Hiervoor zou je dan een spanklem kunnen gebruiken. Op deze pagina kun je meer lezen over het gebruiken van een spanklem.

Wat is een spanklem?

Een spanklem is een soort gereedschap dat je kunt gebruiken om allemaal verschillende onderdelen die aan elkaar gelijmd worden aan elkaar vast te klemmen zodat de lijm de tijd heeft om te kunnen drogen. Andere benamingen voor een spanklem zijn ook wel lijmklem, lijmtang of sergeant.

Hoe werkt een spanklem?

Een traditionele spanklem zit met een geribbelde geleider en een losse span arm in elkaar. Die spanarm kan weer over de geleider bewegen. In de spanarm vind je een schroefspil die voorzien is van een houten handvat. Wanneer je bijvoorbeeld twee stukken hout tegen elkaar zou willen klemmen, dan moet je de schroefspil helemaal naar beneden draaien.

Waarom gebruik je een spanklem?

Als je met klussen aan de gang wil gaan en je hebt daar ook lijm bij nodig, dan is het heel erg handig als je een spanklem in de buurt hebt waar je de te lijmen delen tussen kan zetten zodat de lijm goed kan drogen onder druk. Hiermee voorkom je ook dat de te lijmen delen sneller los zullen laten doordat er lucht tussen kan zitten. Mocht je terwijl je wacht bezig zijn met het maken van een eten, dan kan een hakmachine van pas komen.

Waar zijn spanklemmen van gemaakt?

Spanklemmen worden over het algemeen van metaal gemaakt. Dit is een materiaal dat stevig genoeg is om de te lijmen delen dicht tegen elkaar aan te kunnen drukken. Wanneer ze van plastic gemaakt zijn kun je ervan uit gaan dat ze sneller stuk zullen gaan door de druk die dan op de plastic delen komt te staan.

Welke soorten spanklemmen zijn er?

Als je iets gaat lijmen dan moet je dat heel precies doen om het beste resultaat te bereiken. Hierbij is het gebruiken van goed gereedschap essentieel. Een spanklem is dan het gereedschap dat je beslist in huis zou moeten hebben.

Een van de meest gebruikte spanklemmen is de klembeugel. Deze kun je in verschillende formaten kopen. Je kunt de beugelklem samen met andere klemmen gebruiken of je kunt ze gebruiken om meerdere planken in vast te klemmen.

Soms heb je maar een hand vrij waar je de spanklem mee vast moet maken. De andere hand heb je dan nodig om het stuk dat je wil vastklemmen vast te houden. Hierbij zou je dan een één handklem kunnen gebruiken. Ook deze klem kun je in meerdere formaten krijgen.

Ook als je een bepaalde vorm wil lijmen kun je daar een speciale klem voor vinden. Het is slim om informatie te vragen bij de winkel, zodat je weet welke klem je het beste kunt gebruiken voor welke vormen. Zij kunnen je daar alles over vertellen.

De beste 5 spanklemmen

1

Stanley FatMax Spanklem

foto van een Stanley FatMax Spanklem
9.1Expert Score
Handig in gebruik. Stevige klemming.

Simpele eenhandsbediening. Zeer licht in gebruik, grote spankracht. De spanklem is van het bekende merk Stanley

Goede punt(en)
 • Sterke klemkracht
 • Goed merk
 • Snellijmen
2

Spanklem

foto van een Spanklem
8.7Expert Score
Tijdens het verbouwen van het terras gebruikt, werkt top.

Gebruik de spanklem voor terrasplanken. Ook krijg je kromme planken weer recht. De ideale hulp.

Goede punt(en)
 • Makkelijk monteren
 • Perfecte hulp
 • Eenvoudig
3

Schuifstang-spanklem

foto van een Schuifstang-spanklem
7.8Expert Score
De klem licht fijn in de hand.

De schuifstand kan ook als druk en trekspanner gebruikt worden. Wordt compleet geleverd met aandrukschroef. Ook in roestvrijs staal uitvoering beschikbaar.

Goede punt(en)
 • Druk en trekspanner
 • Fijn in de hand
 • Oliebestendig
4

STEELWOOD lijmklem

foto van een STEELWOOD lijmklem
7Expert Score
Zeer krachtige klemmen.

De lijmklemmen zijn zeer krachtig. Waardoor ze goed hun werk doen. De kantelbare rubberen voetjes passen zich aan op het object.

Goede punt(en)
 • Krachtig
 • Mooi design
 • Kantelbare rubber voetjes
5

GoldTools Schroef-lijmklem

foto van een GoldTools Schroef-lijmklem
6.7Expert Score
Goede inhoud,stevig materiaal,handige voorvakjes

De lijmklemmen hebben stevige klemmen. Met de lijmtang kan je balken en platen op positie houden. Door de F-klemmen voorkom je beschadigingen.

Goede punt(en)
 • Smeedbaar ijzer
 • Rood
 • F-klemmen

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart