Koudwaterkraan kopen? Bekijk nu de beste koudwaterkranen van 2023!

Bij het kopen van een kraan is het lang niet altijd zo dat het een kraan hoeft te zijn waar zowel warm als koud water uit zal komen. In sommige gevallen is het zo dat je ook een kraan zou kunnen kiezen waar alleen maar koud water uit komt. Je zult je wellicht wel afvragen wanneer je daar dan voor zou kiezen en wat een koudwaterkraan dan precies is?

Wat is een koudwaterkraan?

Het zal je niet verbazen dat een koudwaterkraan een kraan is waar alleen koud water doorheen zal stromen. Er zit maar een aansluiting aan de koudwaterkraan vast, die op zijn beurt weer aan de koud wateraansluiting vastgemaakt is. Er zit ook maar een handvat aan. Je kunt er niet

Waar kun je een koudwaterkraan het best voor gebruiken?

Een koudwaterkraan kun je het best gebruiken bij een wastafel waar alleen koud water doorheen hoeft te stromen. Hierbij maakt het geen verschil of je de kraan buiten of binnen zal gaan gebruiken. Over het algemeen vind je de koudwaterkranen terug in badkamers, toiletten of keukens. Mocht je nou net tijdens een warme zomer wat koud water aan het tappen zijn, dan kan een handventilator ook goed van pas komen.

Hoe wordt deze aangesloten?

De installatie van een koudwaterkraan is eigenlijk hetzelfde als bij een normale kraan. Het enige verschil is dat de koudwaterkraan alleen een aansluiting heeft voor koud water. Het is niet nodig om hier een speciale slang voor te gebruiken.

Dit kan overigens wel verschillen en is weer afhankelijk van de aansluiting die er is. Vergeet de afdichtingen en de schroeven niet die je nodig zal hebben bij het installeren van de koudwaterkraan. Over het algemeen worden deze met de kraan meegeleverd.

Waar wordt deze kraan van gemaakt?

Een koudwaterkraan kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De materialen die het meest gebruikt worden bij het maken van een koudwaterkraan zijn staal, metaal of messing. En heel soms vind je ze ook in het koper.

Waarom is de vorm van een koudwaterkraan zo belangrijk?

Bij een koudwaterkraan speelt de vorm een hele belangrijke rol. Het kan zo zijn dat je een bepaalde voorkeur hebt voor een vorm van de kraan. Zo heb je bijvoorbeeld zuilkranen. Een zuil kraan is een soort kraan dat wat kleiner is en die heeft een hendel aan de bovenkant en zijn behoorlijk statisch.

Wanneer je een grotere wasbak hebt is een grotere kraan met een 7 vorm erg aan te raden. Vaak is het zo dat bij een 7-vorm kraan het handvat aan de zijkant zal zitten. De kraan kan ook gedraaid worden.

Andere koudwaterkranen zijn we wat meer langwerpig. Deze zijn dusdanig ontworpen dat je ze eruit zou kunnen trekken. Anderen hebben weer een soort van waterval effect. De vorm is bepalend bij de hoeveelheid water die op zal spatten.

Waar let je op bij het kopen van een koudwaterkraan?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste koudwaterkraan zal gaan kopen zijn er een aantal dingen waar je op zou moeten letten:

 • Hoe je de kraan moet installeren.
 • Van welk materiaal de kraan gemaakt is
 • De vorm van de kraan

De beste 5 koudwaterkranen

1

Saqu Casa Fonteinkraan

Saqu Casa Fonteinkraan
9.3Expert Score
Mooi klein kraantje voor een fonteintje

De koudwaterkraan past in iedere badkamer. Het is zoals de naam het al zegt een koudwaterkraan. Het materiaal is gemaakt van Chroom.

Goede punt(en)
 • Mooi kleur
 • Koud water
 • Chroom
2

GROHE Eurostyle

Grohe koudwaterkraan
9Expert Score
Geen last van spetters en mooi design.

Deze koudwaterkraan is de perfefcte fonteinkraan. De kraan heeft alleen een koudwater aansluiting. Zonder waste of waterstop.

Goede punt(en)
 • Stuurbekrachtiging
 • Zuinig
 • Praktisch
3

GROHE Costa L

Lange koudwaterkraan
7.9Expert Score
Gemakkelijk te monteren

Met het mooie design van de kraan past hij in elke badkamer. De kraan heeft een moderne stijl. De uitloop is 360 graden te draaien.

Goede punt(en)
 • 360 graden
 • Modern
 • Duurzaam
4

Excellent Wellness

foto van een Excellent Wellness
7.6Expert Score
Super fontein kraan voor een mooie prijs!

Deze kraan kan alleen koud water geven. De kraan heeft een moderne uitstraling. Ook past hij op allerlei soorten wastafels.

Goede punt(en)
 • Zwart
 • Koud water
 • Mooi design
5

GROHE Costa

foto van een GROHE Costa
6.3Expert Score
Een echte aanrader.

De kraan heeft een korte kraanuitloop. Ook is de fonteinkraan beschermt door een beschermlaag. Hij is makkelijk schoon en kalkvrij te houden.

Goede punt(en)
 • Kalkvrij
 • Modern
 • Chroom

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart