Beste Saturatiemeter test en beoordeeld

Als je wilt weten hoe het zuurstofgehalte in je lichaam is kun je gebruik maken van een saturatiemeter. Zo kun je direct zien of je waarden te laag zijn en zo kun je voorkomen dat er medische problemen ontwikkelen. Zeker bij bepaalde risicofactoren is het niet verkeerd om in het bezit te zijn van een saturatiemeter. Zo zijn er verschillende redenen waarom je er een zou kunnen aanschaffen. Verder in dit artikel zullen we hier nog uitgebreider op door gaan.

De volgende onderwerpen over de saturatiemeter zullen we met je doornemen:

 • Wat is een saturatiemeter?
 • Hoe werkt een saturatiemeter?
 • Wat is dan een gezonde zuurstofwaarde in ons bloed?
 • Waarom zou je zelf een saturatiemeter aanschaffen?
 • Een saturatiemeter kan van levensbelang zijn!
 • Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een saturatiemeter?
 • Conclusie

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een apparaat wat de mate waarin zuurstof door het bloed is opgenomen kan meten. Zo zijn de rode bloedcellen ongeveer met 34 procent gevuld met hemoglobine. Dit is een eiwit dat zuurstofmoleculen en koolstofdioxide aan zich weet te binden. Een saturatiemeter meet dus de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Als het zuurstofgehalte te laag is dan kun je verschillende problemen ontwikkelen. Het is dus een goede manier om je eigen gezondheid te controleren.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Ons bloed krijgt zijn rode kleur door ijzer in hemoglobine. Wanneer de verbinding van hemoglobine met zuurstofmoleculen heeft dan geeft het een andere kleur rood dan wanneer er geen zuurstofmoleculen met elkaar zijn verbonden.

Een saturatiemeter en een klein apparaatje dat door infraroodstralen op bloedvaatjes de verschillen in de rode kleur kan waarnemen. Zo kunnen de weerkaatste infraroodstralen verschillen van de uitgezonden stralen. Zo kan er erg nauwkeurig bepaald worden in welke mate de hemoglobine aan zuurstof is gebonden. Het is dan ook een zeer nauwkeurige manier om dit te kunnen meten.

Wat is dan een gezonde zuurstofwaarde in ons bloed?

Wanneer er in de zorgsector een waarde van 90 procent of nog hoger, dan wordt dat gezien als een juiste waarde wat hoort bij een gezond mens. Bij waarden onder de 95 procent is het een serieuze zaak en dient er gelijk contact worden opgenomen met een medisch specialist.  Er zijn mensen die door longziekten ook lagere waarden krijgen, bij hen is het vaak te verklaren. Des ondanks is het niet verkeerd om deze ook regelmatig thuis hun waarden te controleren.

Waarom zou je zelf een saturatiemeter aanschaffen?

Het is zeker geen slecht idee om een saturatiemeter aan te schaffen als je een zware roker bent. Het is voor rokers dan ook belangrijk om regelmatig de zuurstof te meten zodat er gekeken kan worden welke effecten het roken geeft op de gezondheid.

Zo wordt een saturatiemeter ook gebruikt om resultaten te meten en te toetsen van sportmensen. Zo beschikt een goede saturatiemeter vaak over een ingebouwde meter die de hartslag kan meten. Zo krijg je dus een indicatie over de conditie. Dus ja, we kunnen eigenlijk wel zeggen dat een saturatiemeter een apparaatje is wat voor veel mensen een toegevoegde waarde heeft.

Een saturatiemeter kan van levensbelang zijn!

Ons lichaam wordt voorzien van zuurstof, dit is een continu proces. Zuurstof komt via de longen binnen en wordt dan door het lichaam via het bloed getransporteerd.  Zo worden alle cellen voorzien van zuurstof.  Als er ergens een verstoring is in de opname van zuurstof, bijvoorbeeld longproblemen of het transport daarvan zoals hartproblemen, kan dit leiden tot een verstoring van de verbrandingsprocessen in de cellen.

Zuurstoftekort in de hersenen kan direct leiden tot bewustzijnsverandering of langer kan zelfs leiden tot sterfte.  Mensen die leiden aan COPD of hartfalen doen er dan ook zeker slim aan om een saturatiemeter in huis te hebben. Zo kun je direct zien dat wanneer iemand zich niet lekker voelt wat de waarden zijn en of er dan een arts of eventueel hulpdiensten moeten worden ingelicht.  Zo is het voor mensen die bijvoorbeeld bergbeklimmen een verstandig iets om mee te nemen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een saturatiemeter?

Er zijn veel verschillende soorten saturatiemeters te koop. Zo zijn er voor professioneel gebruik maar ook voor thuis gebruik. Zo heeft iedere meter zijn eigen eigenschappen en kenmerken. Het belangrijkste is dat er vooral gekeken moet worden voor welk doel de saturatiemeter gebruikt moet worden. Wil je alleen af en toe kunnen checken wat de percentages zijn?

Dan is het prima om een goedkoper model aan te schaffen.  Deze doen prima hun werk en doen wat ze moeten doen. Als je meer intensiever gebruik wilt maken van een saturatiemeter, of voor een zwaardere monitoring van ook bijvoorbeeld tijdens het slapen, dan raden we aan om een wat uitgebreidere meter aan te schaffen. Het is dan erg prettig dat je de gegevens van het apparaat kan sturen naar de computer. Zo kun je alle metingen goed bijhouden en vergelijken. Dit is handig om direct gegevens door te spelen naar een arts.

Conclusie

Het is dus helemaal geen slecht idee om een saturatiemeter in huis te hebben. Zeker wanneer jezelf of iemand in je directe omgeving rookt, of iemand die het belangrijk vindt bepaalde sportprestaties te kunnen meten. Wanneer dit allemaal niet het geval is en je af en toe luchtig wat waarden wilt meten dan is het niet belangrijk om een uitgebreide luxe saturatiemeter aan te schaffen.

Een simpele versie is dan zeker wel voldoende. Wanneer je gaat voor de luxere en uitgebreidere meter is dit dan ook heel verstandig om deze voor jezelf of de meer risicomensen er een in huis te hebben die goed alle waarden weet te meten. Zeker wanneer je van plan bent regelmatig te meten dat raden we aan te kijken voor een uitgebreide versie. Op onze gezondheid willen we immers niet bezuinigen!

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart