
Zo heb je niets en zo ligt je tuin en je inrit vol met afgevallen bladeren. Nou kun je die met een bladhark de afgevallen bladeren prima opruimen, het is zeker als je in een meer bosrijke omgeving woont gemakkelijker met een bladruimer te werken.
De bladruimer maakt het afvoeren van blad naar een centrale plek om het vanaf daar verder af te voeren een stuk gemakkelijker. Deze heeft verschillende uitvoeringen en wordt zowel door de particulier als bedrijfsmatig toegepast. Sterker nog, deze is in de loop der jaren onmisbaar geworden.
Wat is een bladruimer?
Een bladruimer wordt ook wel bladblazer genoemd en is een gereedschap waarmee een zeer sterke luchtstroom geproduceerd kan worden. Met die luchtstroom kunnen vervolgens afgevallen bladeren gemakkelijk naar een centrale plaats geblazen worden. Vaak worden de bladeren vervolgens vanaf die plaats verder afgevoerd. In grote lijnen worden drie soorten bladruimers onderscheiden: een bladruimer met een opblaasbare batterij, eentje op elektriciteit en met snoer en een uitvoering op een benzinemotor.
De motor in de bladruimer drijft een ventilator aan. Op die manier ontstaat een luchtstroom die vervolgens naar buiten wordt geperst. De capaciteit van bladruimers wordt aangegeven in kilometer per uur. Behalve particulieren worden de bladruimers zeker ook door groenbedrijven gebruikt en worden ze in de landbouw eveneens gebruikt, ook om bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen over de gewassen geblazen. Je hebt uitvoeringen van de bladruimer die drie functies hebben: een blaas-, zuig– en versnipperfunctie. Het is bij een aantal bladruimers dus ook mogelijk de bladeren op te zuigen. De bladeren worden vervolgens versnipperd en belanden in een bak of een zak.
De werking van bladruimers in de landbouw is geheel anders dan waar de bladblazers eigenlijk voor ontwikkeld zijn. Wil je er chemische middelen mee over de gewassen blazen, dan zit er aan de voorzijde van de bladruimer een vloeistofreservoir, die in verbinding staat met de blaaspijp. Er wordt dan lucht in het reservoir geblazen. Zo ontstaat overdruk en wordt de vloeistof door overdruk in de slang gedrukt, de slang die dus in de blaaspijp uitkomt. Vervolgens wordt de vloeistof daar verneveld en komt het op het gewas terecht. Zeker in de druiventeelt is dit een beproefde manier van werken. En zo blijkt de bladruimer in elk geval een gereedschap dat zeer veelzijdig genoemd mag worden.
Belangrijke criteria bij het selecteren van een bladruimer
Als je een bladruimer wilt kopen, dan kun je op een groot aantal punten letten. We benoemen hier de belangrijkste criteria.
Maximale blaassnelheid
Een van de belangrijkste is wel de maximale blaassnelheid. Hoe hoger de maximale snelheid is, hoe krachtiger de bladruimer zijn werk zal doen. Wat dat betreft is een uitvoering die werkt met een variabele snelheid natuurlijk ideaal. Soms kun je een extra krachtige nodig hebben, bijvoorbeeld als het blad nat en zwaar is.
Elektrische bladruimer
Elektrische bladruimers hebben best veel voordelen. Ten opzichte van een uitvoering met een benzinemotor maakt een uitvoering op elektriciteit minder lawaai. Ook blijf je verstoken van benzinedampen. Nadeel is het snoer en het feit dat je als je een grote tuin hebt moet werken met een verlengsnoer.
Bladruimer met benzinemotor
Een bladruimer met een benzinemotor geeft bewegingsvrijheid en is ideaal als je een wat grotere tuin hebt. Je hebt uitvoeringen met een twee- en een viertakt motor. Nadeel zijn zeker de benzinedampen die tijdens de werkzaamheden vrijkomen.
Bladruimer op accu
Met deze uitvoering geniet je optimale bewegingsvrijheid. Er is geen stopcontact nodig. Vaak is een uitvoering op een accu wel minder krachtig dan andere uitvoeringen. Deze bladruimer kan snel opladen, toch is en blijft de periode waarmee je vervolgens kunt werken beperkt.
Geluidscapaciteit
Heb je rondom buren? Dan is het bij de aankoop van een bladruimer ook verstandig om de geluidscapaciteit mee te nemen. Je moet er niet aan denken dat je zelf te maken krijgt met het geluid van bladruimers als je nog op bed ligt of gezellig met vrienden buiten wilt zitten. Kies dan dus de meest stille variant.
De beste 5 bladruimers




