De beste bladruimer [getest en beoordeeld]

Zo heb je niets en zo ligt je tuin en je inrit vol met afgevallen bladeren. Nou kun je die met een bladhark de afgevallen bladeren prima opruimen, het is zeker als je in een meer bosrijke omgeving woont gemakkelijker met een bladruimer te werken.

De bladruimer maakt het afvoeren van blad naar een centrale plek om het vanaf daar verder af te voeren een stuk gemakkelijker. Deze heeft verschillende uitvoeringen en wordt zowel door de particulier als bedrijfsmatig toegepast. Sterker nog, deze is in de loop der jaren onmisbaar geworden.

Wat is een bladruimer?

Een bladruimer wordt ook wel bladblazer genoemd en is een gereedschap waarmee een zeer sterke luchtstroom geproduceerd kan worden. Met die luchtstroom kunnen vervolgens afgevallen bladeren gemakkelijk naar een centrale plaats geblazen worden. Vaak worden de bladeren vervolgens vanaf die plaats verder afgevoerd. In grote lijnen worden drie soorten bladruimers onderscheiden: een bladruimer met een opblaasbare batterij, eentje op elektriciteit en met snoer en een uitvoering op een benzinemotor.

De motor in de bladruimer drijft een ventilator aan. Op die manier ontstaat een luchtstroom die vervolgens naar buiten wordt geperst. De capaciteit van bladruimers wordt aangegeven in kilometer per uur. Behalve particulieren worden de bladruimers zeker ook door groenbedrijven gebruikt en worden ze in de landbouw eveneens gebruikt, ook om bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen over de gewassen geblazen. Je hebt uitvoeringen van de bladruimer die drie functies hebben: een blaas-, zuig– en versnipperfunctie. Het is bij een aantal bladruimers dus ook mogelijk de bladeren op te zuigen. De bladeren worden vervolgens versnipperd en belanden in een bak of een zak.

De werking van bladruimers in de landbouw is geheel anders dan waar de bladblazers eigenlijk voor ontwikkeld zijn. Wil je er chemische middelen mee over de gewassen blazen, dan zit er aan de voorzijde van de bladruimer een vloeistofreservoir, die in verbinding staat met de blaaspijp. Er wordt dan lucht in het reservoir geblazen. Zo ontstaat overdruk en wordt de vloeistof door overdruk in de slang gedrukt, de slang die dus in de blaaspijp uitkomt. Vervolgens wordt de vloeistof daar verneveld en komt het op het gewas terecht. Zeker in de druiventeelt is dit een beproefde manier van werken. En zo blijkt de bladruimer in elk geval een gereedschap dat zeer veelzijdig genoemd mag worden.

Belangrijke criteria bij het selecteren van een bladruimer

Als je een bladruimer wilt kopen, dan kun je op een groot aantal punten letten. We benoemen hier de belangrijkste criteria.

Maximale blaassnelheid

Een van de belangrijkste is wel de maximale blaassnelheid. Hoe hoger de maximale snelheid is, hoe krachtiger de bladruimer zijn werk zal doen. Wat dat betreft is een uitvoering die werkt met een variabele snelheid natuurlijk ideaal. Soms kun je een extra krachtige nodig hebben, bijvoorbeeld als het blad nat en zwaar is.

Elektrische bladruimer

Elektrische bladruimers hebben best veel voordelen. Ten opzichte van een uitvoering met een benzinemotor maakt een uitvoering op elektriciteit minder lawaai. Ook blijf je verstoken van benzinedampen. Nadeel is het snoer en het feit dat je als je een grote tuin hebt moet werken met een verlengsnoer.

Bladruimer met benzinemotor

Een bladruimer met een benzinemotor  geeft bewegingsvrijheid en is ideaal als je een wat grotere tuin hebt. Je hebt uitvoeringen met een twee- en een viertakt motor. Nadeel zijn zeker de benzinedampen die tijdens de werkzaamheden vrijkomen.

Bladruimer op accu

Met deze uitvoering geniet je optimale bewegingsvrijheid. Er is geen stopcontact nodig. Vaak is een uitvoering op een accu wel minder krachtig dan andere uitvoeringen. Deze bladruimer kan snel opladen, toch is en blijft de periode waarmee je vervolgens kunt werken beperkt.

Geluidscapaciteit

Heb je rondom buren? Dan is het bij de aankoop van een bladruimer ook verstandig om de geluidscapaciteit mee te nemen. Je moet er niet aan denken dat je zelf te maken krijgt met het geluid van bladruimers als je nog op bed ligt of gezellig met vrienden buiten wilt zitten. Kies dan dus de meest stille variant.

De beste 5 bladruimers

Beste bladruimer
8.9Expert Score
Ideale bladruimer

Ideaal om bladeren en tuinafval bijeen te blazen. De bladruimer is zeer licht en dat maakt het werken met deze uitvoering gemakkelijk. Je geniet maximale bewegingsvrijheid en de bladruimer weegt slechts 1,8 kilogram. De blaasbuis is afneembaar en de capaciteit is met 210 kilometer per uur prima. De batterij kan na een uur opladen precies zeventien minuten zijn werk doen.

Batterij
8.8
Kracht
9.4
Levensduur
8.9
Gewicht
9.6
Prijs
8
Positieve punt(en)
 • Gemaakt van zeer licht materiaal
 • Gemakkelijke uitvoering voor gebruik
 • Blaasbuis is afneembaar en capaciteit is 210km per uur
 • Batterij kan gemakkelijk worden opgeladen
Gardena bladruimer
8.4Expert Score
Zeer krachtige bladruimer

Dit is een zeer krachtige bladruimer met een vermogen van 3000W. De bladruimer beschikt over een ingebouwde versnipperaar. Je kunt wisselen tussen een zuig- en blaasfunctie en de maximale capaciteit bedraagt liefst 310 kilometer per uur. Met 4,8 kilogram is een bladruimer wat aan de zware kant. Het gewicht is echter prima verdeeld.

Batterij
9.3
Kracht
9.5
Levensduur
8.8
Gewicht
6.6
Prijs
7.6
Positieve punt(en)
 • Zeer krachtig met een vermogen van 3000W
 • Ingebouwde versnipperaar
 • Maximale capaciteit van 310km per uur
Negatieve punt(en)
 • 4,8 kilo, beetje aan zware kant
Black & Decker GW 3030 300W
8.4Expert Score
Sterke bladruimer met grote opvangzak

Behalve over een blaasfunctie heeft deze bladruimer ook een zuig- en een versnipperfunctie. Deze bladruimer is geschikt voor het blazen van natte bladeren en zwaarder tuinafval. De bladruimer heeft een metalen rotor en daardoor beschikt het over extra blaas- en zuigkracht. De maximale capaciteit liegt er dan ook niet om met 418 kilometer per uur. De bijbehorende opvangzak heeft een inhoud van 50 liter.

Batterij
8.5
Kracht
9.8
Levensduur
8.4
Gewicht
7.2
Prijs
8
Positieve punt(en)
 • Bijbehorende opvangzak van 50 liter inhoud
 • Metalen rotor voor extra blaas- zuigkracht
 • Maximale capaciteit van 418km per uur
 • Inclusief versnipperfunctie
Eurom EBR3000
8.1Expert Score
Goedkopere bladruimer

Ook de Eurom bladruimer is in staat te blazen, zuigen en te versnipperen. De versnipperaar maakt het opgezogen afval liefst tien keer kleiner. De maximale capaciteit is 270 kilometer per uur. Standaard beschikt de bladruimer van Eurom over een schouderriem en aan de onderkant van de bladruimer zijn wieltjes geplaatst. Dat maakt werken met deze bladblazer extra comfortabel. De bijbehorende opvangzak heeft een capaciteit van 35 liter.

Batterij
7.5
Kracht
7.7
Levensduur
7.4
Gewicht
8.8
Prijs
9.2
Positieve punt(en)
 • Goedkoper
 • Maximale capaciteit van 270km per uur
 • inclusief versnipperfunctie
Negatieve punt(en)
 • Bijbehorende opvangzak van 30 liter inhoud
Stiga SBL 327
7.6Expert Score
Middelmatige bladruimer

Deze uitvoering van de bladruimer heeft een maximale capaciteit van 320 kilometer per uur. De bladblazer is zeer licht van gewicht en de buis is ook al erg gemakkelijk te verwijderen. Het zeer platte mondstuk levert nog eens extra blaaskracht op. De prijs- kwaliteitsverhouding van deze bladruimer spreekt veel mensen aan. Opvallend is ook het design van deze bladruimer. Want dat design mag er écht zijn.

Batterij
8.6
Kracht
8.4
Levensduur
6.5
Gewicht
7.8
Prijs
6.5
Positieve punt(en)
 • Extra blaaskracht
 • Maximale capaciteit van 320km per uur
 • Licht van gewicht
Negatieve punt(en)
 • Duurdere prijscategorie

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart