Beste 5 takkenversnipperaars getest en beoordeeld

Maak van je tuinafval compost of creëer je eigen onkruidremmers. Het kan als je gebruik maakt van een takkenversnipperaar. De versnipperaar, ook wel hakselaar genoemd, versnippert takken en bladen en vangt dat op in een opvangbak. Vervolgens kunnen de snippers of het proces van composteren versnellen of je kunt de snippers ook in de tuin strooien waar ze prima als onkruidremmer kunnen fungeren.

Er zijn ondertussen heel erg veel verschillende takkenversnipperaars beschikbaar, en dat van heel erg veel verschillende merken. Bij het gebruik van een versnipperaar is het overigens altijd verstandig te kiezen voor beschermende middelen als bijvoorbeeld een veiligheidsbril en handschoenen.

Hoe je het ook wendt of keert, er kleven altijd risico’s aan het gebruik van de takkenversnipperaars. En dat ondanks de veiligheidsmaatregelen die de producenten al genomen hebben bij de productie van de hakselaars. Want uiteraard speelt de factor veiligheid ook bij de producenten een voorname rol. Maar daarover later meer.

Wat is een takkenversnipperaar?

De werking van een takkenversnipperaar is eenvoudig. Aan de bovenkant vind je een opening, waar je takken en ander snoeiafval tot een bepaalde dikte in kunt brengen. Dat materiaal wordt vervolgens met behulp van messen versnipperd.

Er zijn takkenversnipperaars die werken met messen die op een horizontaal draaiende schijf werken. Er kan ook sprake zijn van een spiraalmechanisme. Het mes heeft dan de vorm van een spiraal. In alle gevallen wordt het materiaal (lees: de takken) rustig naar binnen getrokken. Daar wordt het vervolgens geplet en versnipperd.

Gebruik alleen takken en snoeiafval en geen ander hout

Daarnaast onderscheiden we nog de fluisterhakselaar. Deze versnipperaars zijn uitgerust met een freeswals. Deze wals versnippert de ingevoerde takken tegen een plaat. De takkenversnipperaars zijn in beginsel geschikt voor natuurlijk snoeimateriaal. De takkenversnipperaars kunnen een maximale dikte aan. Het is belangrijk je daar aan te houden.

Gebruik alleen takken en snoeiafval en gebruik de versnipperaar bijvoorbeeld niet voor meubilair. Zorg dat als je de takkenversnipperaar gebruikt dat die op een platte ondergrond staat. Dat werkt veiliger. Als we kijken naar het aanbod takkenversnipperaars, dan zien we uitvoeringen die hun werk doen op benzine, aan de andere kant hebben we de elektrische uitvoeringen. Deze uitvoeringen zien wel het meest.

Belangrijke criteria bij selecteren van takkenversnipperaar

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een takkenversnipperaar. De belangrijkste bespreken we hier. Daarbij gaan we er vanuit dat je de keuze hebt gemaakt voor een elektrische uitvoering, en dus niet voor de uitvoering op benzine. Als we het hebben over de takkenversnipperaar namelijk, wordt in negen van de tien keer gedoeld op de elektrische uitvoering.

Snijcapaciteit

Kijk je naar de snijcapaciteit van de takkenversnipperaar, dan zegt dat met name iets over de dikte van de takken die je in de versnipperaar kunt doen. Weet dus wat je tuin aan snoeiafval oplevert en pas de koop daarop aan.

Snijsnelheid

Als je een heel grote tuin hebt en het snoeien en het verwerken van snoeiafval doorgaans een pittige klus is, dan heb je baat bij een versnipperaar met veel snijsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe eerder de klus geklaard zal zijn.

foto van een takkenversnipperaar

Opvangcapaciteit

De opvangcapaciteit vertelt hoeveel houtsnippers in liters je op kunt vangen voor je de opvangbak weer moet legen. Het is dus afhankelijk van de grootte van de tuin wat je aan maximale opvangcapaciteit nodig hebt.

Veiligheidsfunctie

De takkenversnipperaar trekt de takken naar binnen en versnijdt de takken uiteindelijk tot snippers. Veilig gebruik is belangrijk. Zo heb je machines die bijvoorbeeld niet werken op het moment dat de opvangbak niet geplaatst is. Belangrijk, want veiligheid gaat immers boven alles.

Geluidsniveau

Ook het geluidsniveau speelt een voorname rol bij de keuze die gemaakt wordt. Of beter: het kan een belangrijk punt zijn. Woon je ergens achteraf, dan kun je immers gemakkelijker wat meer geluid maken met de versnipperaar dan wanneer je in de bebouwde kom woont. Kies in dat laatste geval voor een stillere versnipperaar.

De beste 5 takkenversnipperaars

8.9Expert Score
Ideale takkenversnipperaar

Deze takkenversnipperaar is geschikt voor takken tot 35 millimeter en beschikt over een automatische veiligheidsuitschakeling. Vanwege het geringe gewicht is de versnipperaar zeer beweeglijk. De highspeed Bosch Powerdrive motor kent een draaimoment van 12 Nm. De versnipperaar staat bekend als snel en krachtig en de precisiemessen werken uitstekend. De Bosch AXT Rapid 2000 staat bekend om het hoogste draaimoment in deze klasse takkenversnipperaars.

Snijcapaciteit
8.8
Snijsnelheid
9.4
Opvangcapaciteit
8.9
Veiligheidsfunctie
9.6
Geluidsniveau
8
Positieve punt(en)
 • Beschikbaar voor takken tot 35 millimeter.
 • Beschikt voer een automatische veiligheid uitschakel programma
 • Draaimoment van 12 Nm
 • Hoogste draaimoment in de prijsklasse
9.2Expert Score
Ideale takkenversnipperaar

Ook deze takkenversnipperaar van Bosch mag er zeer zeker zijn. De versnipperaar is geschikt voor takken tot 45 millimeter. Opvallend aan deze takkenversnipperaar is de snelle materiaal doorvoer. Het doet er dan niet toe of sprake is van hard of zacht hout. De trechter is afneembaar en daardoor is deze Bosch ten opzichte van zijn voorganger liefst 30 procent kleiner en dus gemakkelijker in gebruik. De gebruiksvriendelijkheid van dit apparaat wordt verder vergroot omdat het snijwerk is afgeschermd. In alles is dit een zeer multifunctionele versnipperaar.

Snijcapaciteit
10
Snijsnelheid
9.5
Opvangcapaciteit
9
Veiligheidsfunctie
9.6
Geluidsniveau
8
Positieve punt(en)
 • Beschikbaar voor takken tot 45 millimeter.
 • Beschikt voer een automatische veiligheid uitschakel programma
 • Gemakkelijke trechter
 • Multifunctionele versnipperaar
8.3Expert Score
Prima takkenversnipperaar

Met de Powerplus takkenversnipperaar kun je uit de voeten met takken tot 40 millimeter. De versnipperaar heeft de beschikking over een messensysteem dat bestaat uit twee omkeerbare messen. Ook beschikt het over een veiligheidsschakelaar en heeft een opvangbak van vijftig liter. Nog een voordeel van deze takkenversnipperaar is dat ie er bij overbelasting mee ophoudt. En dat is wel zo veilig.

Snijcapaciteit
8
Snijsnelheid
8
Opvangcapaciteit
8.5
Veiligheidsfunctie
9
Geluidsniveau
8
Positieve punt(en)
 • Zeer veilig te gebruiken
 • Beschikt voer een automatische veiligheid uitschakel programma
 • Opvangbak van maarliefst 50 liter
 • Twee omkeerbare messen
8Expert Score
Universele hakselaar

Wolf Garten biedt met de SDE 2800 een universele hakselaar met een vermogen van 2800W, dat staat omgerekend voor 2850 toeren per minuut. Het messensysteem van de versnipperaar beschikt over twee omkeerbare messen. Ook de Wolf Garten beschikt over een veiligheidsschakelaar. De machine word je geleverd inclusief een opvangbox met een inhoud van 45 liter.

Snijcapaciteit
8.5
Snijsnelheid
7
Opvangcapaciteit
8
Veiligheidsfunctie
8.5
Geluidsniveau
8
Positieve punt(en)
 • 2850 toeren per minuut
 • 2 omkeerbare messen
 • Opvangbak van 45 liter
8Expert Score
Zeer krachtig

De fluisterhakselkaar van Einhell is een zeer krachtige takkenversnipperaar. Deze hakselaar heeft een handige transport handgreep. Ook nu krijg je een tuinafval opvangzak bij de machine geleverd. Opvallend is de grote vulopening die omschreven wordt als een gedimensioneerde trechteropening. Dat maakt het eenvoudig en tegelijk ook comfortabel werken met deze versnipperaar van Einhell.

Snijcapaciteit
8
Snijsnelheid
7.5
Opvangcapaciteit
8
Veiligheidsfunctie
8
Geluidsniveau
8.5
Positieve punt(en)
 • Zeer krachtig
 • Handig te gebruiken
 • Grote vulopening

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart