
Maak van je tuinafval compost of creëer je eigen onkruidremmers. Het kan als je gebruik maakt van een takkenversnipperaar. De versnipperaar, ook wel hakselaar genoemd, versnippert takken en bladen en vangt dat op in een opvangbak. Vervolgens kunnen de snippers of het proces van composteren versnellen of je kunt de snippers ook in de tuin strooien waar ze prima als onkruidremmer kunnen fungeren.
Er zijn ondertussen heel erg veel verschillende takkenversnipperaars beschikbaar, en dat van heel erg veel verschillende merken. Bij het gebruik van een versnipperaar is het overigens altijd verstandig te kiezen voor beschermende middelen als bijvoorbeeld een veiligheidsbril en handschoenen.
Hoe je het ook wendt of keert, er kleven altijd risico’s aan het gebruik van de takkenversnipperaars. En dat ondanks de veiligheidsmaatregelen die de producenten al genomen hebben bij de productie van de hakselaars. Want uiteraard speelt de factor veiligheid ook bij de producenten een voorname rol. Maar daarover later meer.
Wat is een takkenversnipperaar?
De werking van een takkenversnipperaar is eenvoudig. Aan de bovenkant vind je een opening, waar je takken en ander snoeiafval tot een bepaalde dikte in kunt brengen. Dat materiaal wordt vervolgens met behulp van messen versnipperd.
Er zijn takkenversnipperaars die werken met messen die op een horizontaal draaiende schijf werken. Er kan ook sprake zijn van een spiraalmechanisme. Het mes heeft dan de vorm van een spiraal. In alle gevallen wordt het materiaal (lees: de takken) rustig naar binnen getrokken. Daar wordt het vervolgens geplet en versnipperd.
Gebruik alleen takken en snoeiafval en geen ander hout
Daarnaast onderscheiden we nog de fluisterhakselaar. Deze versnipperaars zijn uitgerust met een freeswals. Deze wals versnippert de ingevoerde takken tegen een plaat. De takkenversnipperaars zijn in beginsel geschikt voor natuurlijk snoeimateriaal. De takkenversnipperaars kunnen een maximale dikte aan. Het is belangrijk je daar aan te houden.
Gebruik alleen takken en snoeiafval en gebruik de versnipperaar bijvoorbeeld niet voor meubilair. Zorg dat als je de takkenversnipperaar gebruikt dat die op een platte ondergrond staat. Dat werkt veiliger. Als we kijken naar het aanbod takkenversnipperaars, dan zien we uitvoeringen die hun werk doen op benzine, aan de andere kant hebben we de elektrische uitvoeringen. Deze uitvoeringen zien wel het meest.
Belangrijke criteria bij selecteren van takkenversnipperaar
Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een takkenversnipperaar. De belangrijkste bespreken we hier. Daarbij gaan we er vanuit dat je de keuze hebt gemaakt voor een elektrische uitvoering, en dus niet voor de uitvoering op benzine. Als we het hebben over de takkenversnipperaar namelijk, wordt in negen van de tien keer gedoeld op de elektrische uitvoering.
Snijcapaciteit
Kijk je naar de snijcapaciteit van de takkenversnipperaar, dan zegt dat met name iets over de dikte van de takken die je in de versnipperaar kunt doen. Weet dus wat je tuin aan snoeiafval oplevert en pas de koop daarop aan.
Snijsnelheid
Als je een heel grote tuin hebt en het snoeien en het verwerken van snoeiafval doorgaans een pittige klus is, dan heb je baat bij een versnipperaar met veel snijsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe eerder de klus geklaard zal zijn.

Opvangcapaciteit
De opvangcapaciteit vertelt hoeveel houtsnippers in liters je op kunt vangen voor je de opvangbak weer moet legen. Het is dus afhankelijk van de grootte van de tuin wat je aan maximale opvangcapaciteit nodig hebt.
Veiligheidsfunctie
De takkenversnipperaar trekt de takken naar binnen en versnijdt de takken uiteindelijk tot snippers. Veilig gebruik is belangrijk. Zo heb je machines die bijvoorbeeld niet werken op het moment dat de opvangbak niet geplaatst is. Belangrijk, want veiligheid gaat immers boven alles.
Geluidsniveau
Ook het geluidsniveau speelt een voorname rol bij de keuze die gemaakt wordt. Of beter: het kan een belangrijk punt zijn. Woon je ergens achteraf, dan kun je immers gemakkelijker wat meer geluid maken met de versnipperaar dan wanneer je in de bebouwde kom woont. Kies in dat laatste geval voor een stillere versnipperaar.
De beste 5 takkenversnipperaars




