Beste 5 oor thermometers van 2022

Wanneer je de temperatuur van het lichaam wilt meten is het gebruik van een oor thermometer een betrouwbare manier om de controleren of iemand koorts heeft. Het is erg belangrijk om de meest nauwkeurige temperatuur te krijgen dat je zo diep mogelijk in het lichaam komt. Dit omdat daar de kerntemperatuur zit. Zorg er dan voor dat een oor thermometer op de juiste manier gebruikt wordt.

In dit artikel zullen we de volgende onderwerpen met je doornemen:

 • Wat is een oor thermometer?
 • Wat maakt een oor thermometer zo populair?
 • Hoe gebruik je een oor thermometer?
 • Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een oor thermometer?
  • Nauwkeurigheid
  • Wat is het doel, waar wil je hem voor gebruiken?
  • Tips voor het aanschaffen van een oor thermometer

Wat is een oor thermometer?

Een oor thermometer is een betrouwbare manier om de lichaamstemperatuur te meten. Deze dient zo dicht mogelijk bij het lichaam te komen. Dit is nodig omdat daar de kerntemperatuur van het lichaam zit. De temperatuur wordt gemeten door met de thermometer zo dicht mogelijk in het oor te houden, zo moet de hele oor gang vrij zijn zodat de infraroodstraling goed bij het trommelvlies kan komen. Het is dan ook erg belangrijk dat er geen oorsmeer in het oor zit, dit kan namelijk de temperatuur beïnvloeden. Dit is ook een reden dat een oor thermometer gebruik maakt van filters, hierdoor blijft hij schoon en kun je hygiënisch te werk gaan.

Wat maakt een oor thermometer zo populair?

De oor thermometer is de laatste jaren erg toegenomen in populariteit. Dit is omdat het een prettige en snelle manier is om koorts te meten. Doordat het een betrouwbare en nauwkeurige manier van meten is wordt deze ook veelvuldig gebruikt in de zorg. Vaak zijn er verschillende opties te vinden in verschillende prijsklassen. Het is een erg prettige manier om de lichaamstemperatuur te meten, vooral bij kinderen, omdat dit niet vervelend aanvoelt. Ook is het een snelle manier en daarom erg populair.

Hoe werkt een oor thermometer?

Een oor thermometer gaat door middel van infraroodstraling richting het trommelvlies om dan zo dicht mogelijk bij de kern van het lichaam te komen om de meest nauwkeurige temperatuur af te lezen. Het is erg belangrijk dat de sensor goed zicht heeft op het trommelvlies. Daarom is het belangrijk dat de gehoorgang goed recht en vrij moet zijn.

Er wordt daarom ook geadviseerd om lichtjes aan de oorlel te trekken en het hoofd een beetje naar achter te brengen. Vaak wordt er aangeraden om een oor meting meerdere keren achter elkaar uit te voeren. In de wat duurdere prijsklasse zal je ook wat meer opties krijgen. Zo zijn er die een ingebouwd lampje hebben, of zijn er die door middel van een kleur aangeven of er verhoging of koorts aanwezig is.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een oor thermometer?

Wanneer je een oor thermometer wil gaan aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

Nauwkeurigheid

Als je bij jezelf of een ander persoon de lichaamstemperatuur wilt weten is een betrouwbare en nauwkeurige manier van meten door middel van de oor thermometer.  Het oor is zeker geschikt om een juiste temperatuurmeting te doen. Dit is omdat de gehoorgang toegankelijk is en vrijwel direct reactie geeft op schommelingen in de lichaamstemperatuur.  Zo krijgt het trommelvlies dezelfde bloedstroom als het centrum van het lichaam. Zo kun je vrijwel erg nauwkeurig weten wat de kerntemperatuur van het lichaam is.

Wat is het doel, waar wil je hem voor gebruiken

Wanneer je een groot gezin hebt met (jonge) kinderen zul je vaker een thermometer gebruiken dan wanneer je alleen bent. Het is dan ook prettig voor jezelf dat voordat je een oor thermometer aanschaft je weet wat je verwachtingen zijn. Er zit namelijk erg veel verschil in gebruik en in de prijs. Vaak is goedkoop toch duurkoop maar zo zijn er ook die een middenweg bieden en een goede prijs- kwaliteitverhouding geven. Beslis dus voor jezelf wat jij verwacht van een oor thermometer voordat je er één aanschaft.

Tips voor het aanschaffen van een oor thermometer

Een goede oor thermometer moet zo makkelijk in gebruik kunnen zijn dat zelfs de meest bewegelijke kinderen er zo min mogelijk hinder ervan ervaren. Een snelle druk op een knop is dan ook het makkelijkste. Overweeg voor jezelf of je een oor thermometer wilt met een ingebouwd lampje op met een oplichtend scherm zodat je geen lampen aan moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor weg werp hoesjes en filters wat het een stuk hygiënischer maakt.

De meeste oor thermometers komen op hetzelfde neer maar wanneer je er iets hogere verwachtingen van hebt kom je vaak uit bij de toch wat duurdere en luxere.

Hou er rekening mee dat een oor thermometer minder geschikt is voor baby’s onder de drie maanden. Helaas is de gehoorgang van een baby te klein om met een oor thermometer tot het trommelvlies te komen. Er wordt dan voor baby’s (onder de drie maanden) een andere manier van meten aangeraden.

Conclusie

Een oor thermometer is een hele snelle en makkelijke manier om de lichaamstemperatuur te meten. Hou er rekening mee dat wanneer het apparaat niet goed gebruikt wordt er een minder betrouwbare meting kan plaatsvinden. Als het apparaat op de juiste manier gebruikt wordt kun je rekenen op een nauwkeurige en betrouwbare manier om lichaamstemperatuur te meten.

Het is niet voor niets dat het momenteel een erg populaire manier is om verhoging of koorts te meten. In deze tijden kiezen we graag voor gemak en snelheid! Daarom wordt momenteel deze manier om koorts of verhoging op te merken regelmatig gebruikt in verschillende zorgcentra en ziekenhuizen.

Oor thermometer

Wil je een oor thermometer aanschaffen? Dan raden wij de volgende meter van Braun sterk aan. Deze thermometer werkt namelijk snel en maakt onderscheid tussen baby’s/peuters/volwassenen. Daarmee geef je van te voren aan hoe oud de gebruiker is en krijg je een betrouwbaarder meetresultaat.

Braun IRT 6520 ThermoScan oor thermometer

Beste oor thermometer
Expert Score
Hoogwaardige oor thermometer

Deze oor thermometer van Braun meet snel de temperatuur en geeft het resultaat duidelijk aan. Hij is handig in gebruik en daarbij ook accuraat. Daarbij is deze meter ook ideaal te gebruiken bij baby’s en peuters.

Goede punt(en)
 • Meet heel snel
 • Consistent betrouwbare resultaten
 • Gebruiksvriendelijk en makkelijk af te lezen resultaten
 • Geeft ook via kleur het resultaat aan

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart