Wat is een kubieke meter? Bereken het

Wat is een kubieke meter Bereken het

Als je graag klust, dan is het ook van belang dat je goed kunt meten. Maar wat is een kubieke meter? Weet je hoe je dit moet berekenen? Als ervaren klusser weet je er misschien wel wat vanaf, maar het is altijd goed om je geheugen even op te frissen. Maar als beginnende klusser kun je vast en zeker wel wat tips gebruiken. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de vraag wat is een kubieke meter? Bereken het!

Wat is een kubieke meter precies?

Wanneer dat we spreken over een kubieke meter, dan noteren we dit als m3. Het gaat om een bepaalde inhoud. Het wordt een kubieke meter genoemd omdat de omvang hetzelfde is als een kubus van deze maat. Daarom staat 1 kubieke meter dus gelijk aan 1 meter breed, 1 meter hoog en 1 meter lang. Hierbij is de totale inhoud van 1 kubieke meter meer dan 1 meter.

Kubieke meters of liters

Sommige mensen drukken het niet uit in kubieke meters maar in liters. Als je daar ook meer over wil weten, lees dan snel verder. Als je namelijk een kubieke meter hebt dan is dat gelijk aan 1000 liter. Maar als je dat dan weer om gaat rekenen naar centimeters dan is dat gelijk aan 1 miljoen kubieke centimeter. Hoe ziet dat er uit? Dat zijn in totaal 1 miljoen blokjes van 1 x 1 x 1 centimeter. Als je naar je eigen watermeter of gasmeter kijkt, dan zie je dat deze ook de hoeveelheden die gebruikt zijn aangeven in kubieke meters. 

Hoe bereken je nu het aantal kubieke meters?

Als je het totaal aan kubieke meters wil berekenen, dan ben je dus benieuwd naar de totale inhoud van een voorwerp of een bepaalde ruimte. Dit kun je dan eenvoudig berekenen door de breedte, lengte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Je zou het kunnen doen voor kleine oppervlakten als je gaat klussen, maar ook bij de wat grotere klussen kun jij deze oppervlakten zo berekenen.

Wat is een kubieke meter? Jij weet het antwoord!

Probeer het nu zelf maar eens, je weet nu hoe je het moet berekenen. Je zou eens kunnen nagaan hoeveel kubieke meter er in de slaapkamer zitten. Dit is een goed begin want het is vaak een kamer met alleen maar rechte hoeken en dan is dat een goede oefening om mee te starten. Je moet dan gewoon even opmeten hoe breed en lang de vloer is en dan meet je nog even de afstand tussen de vloer en het plafond en dan ben je er bijna. Het enige wat je nu nog moet doen is de drie getallen met elkaar vermenigvuldigen. Hierdoor heb je direct het aantal kubieke meters van je slaapkamer in beeld. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Als de vloer 5 x 4 meter is, en de afstand van de vloer naar het plafond is 2,5 meter. Dan is dat in totaal 50 kubieke meter, want 5 x 4 x 2,5 = 50 m3.

Als je de inhoud ergens van wil bepalen dan moet je het aantal kubieke meters berekenen. Het gaat echt om het berekenen van de lengte x de breedte x de hoogte. Dus je weet nu het antwoord op de vraag wat is een kubieke meter en je kunt het nu ook zelf berekenen. Ideaal dus als je zelf even wat op moet meten, je kunt dan snel de benodigde materialen aanschaffen en lekker verder klussen!

   gereedschap-advies.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart